140 energie-neutrale woningen – Rijswijk-Buiten

Winnaar in twee tenders georganiseerd door de gemeente Rijswijk vanaf 2014 – 2019 voor deelfasen in de Tuinen van Sion en het Wilhelmina Kwartier.

Rijswijk-Buiten is een ambitieus uitbreidingsplan van de gemeente Rijswijk waarin vele marktpartijen een kans wordt geboden om hun visie te geven op nieuw te bouwen energie-neutrale woningen met zeer strenge duurzaamheidsnormen en deze woningen ook vervolgens te realiseren op eigen risico voor de woningmarkt.

  • In de woningen worden slimme technieken toegepast zoals een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt, een ventilatiesysteem dat reageert op de aanwezigheid van personen in een ruimte, drie-laags glas en zonnepanelen.
  • Alle woningen en het openbare gebied zijn ingericht op de toekomst: klimaat-adaptief en natuur-inclusief. Regenwater stroomt middels een watersysteem bovengronds af en wordt er in de woningen nestgelegenheid voor beschermde vogels gecreëerd.
  • Deelmobiliteit: er wordt in de wijken van Rijswijk-Buiten deelmobiliteit in de vorm van elektrische deelauto’s en fietsen geïntroduceerd.
  • Rijswijk-Buiten is gelegen langs de A-4 rijksweg tussen Rijswijk en Delft.
  • Periode ontwikkeling en bouwfase van de twee deelplannen: 2014 – 2019
  • Architecten: Maat Architecten, Rotterdam en Eve Architecten, Nijverdal
  • Partner ontwikkeling / aannemer: Roosdom Tijhuis, Rijssen